Skip to content

Wie zijn wij?

De kartrekkersgroep en het bestuur van Herenboeren Oale Esch bestaat uit een groep van enthousiaste deelgevers. Hieronder stellen zij zich kort voor. 

Wil jij ook een deelgever worden binnen de (komende) actieve groepen? Meld je dan aan via ons contactpagina.

Christian Bos

Christiaan

Mijn naam is Christian Bos en ben in het jaar 1975 geboren. Ik woon in Borne met mijn vrouw en 3 mooie tiener-puber dochters. Mijn werkzame leven vul ik in als Engineer.

Toen het concept Herenboeren voorbij kwam werd in enthousiast en ben ik in 2021 gestart als voorzitter Herenboeren Twente met als doel om minimaal 1 herenboerderij in Twente te krijgen.

Toen de Usseler Es operationeel werd heb ik voor Hengelo het doel gesteld om voor de regio Hengelo – Borne een Herenboerderij initiatief te starten. Met een leuke groep bestuursleden heb ik de eer om het voorzitterschap te mogen vertegenwoordigen voor Herenboeren Oale Esch.

Mijn motivatie komt van diep van binnen waar ik ervan overtuigd ben dat we met z’n allen veel beter met de grond en natuur kunnen omgaan en dat wanneer we met de seizoenen mee eten, we veel duurzamer met onze grond omgaan. Het wordt tijd dat we de geleden jaren dat alles kant en klaar in plastic te verkrijgen is en van ver weg gehaald wordt, achter ons laten liggen. En dat we met elkaar de lokale voedselvoorziening weer gaan ontwikkelen.

Sonja ten Dam

Sonja

Mijn naam is Sonja ten Dam en ik woon met mijn partner sinds 8 jaar weer in Hengelo. Ik ben Hengelose van geboorte maar heb ook in Arnhem en Ede gewoond. Ik ben moeder van een zoon en een dochter en sinds kort mag ik mij ook oma noemen.

Sinds een tijdje ben ik met pensioen maar daarvoor heb ik jarenlang met plezier als apotheekassistente gewerkt. Toen alles geautomatiseerd werd en dit de charme van het vak wegnam had ik het wel gezien.

Mijn partner was nauw betrokken bij Herenboeren Nederland en zodoende ben ik terecht gekomen bij Herenboeren Twente. Hij zei; “Je houdt zo van koken en gezond eten, is dat niet iets voor jou?” Zo gezegd zo gedaan. Nu ben ik één van de Kartrekkers van Herenboeren Oale Esch.

Het inspireert mij enorm om vanaf het begin betrokken te zijn bij de oprichting en invulling van onze herenboerderij. We zijn nog in de opstartfase maar we komen steeds een stapje dichterbij en het is bijzonder leuk hoe we met elkaar stapje voor stapje dichter bij de inrichting en opererende boerderij met de 200 huishoudens komen.

Hopelijk zien we elkaar binnenkort op de vruchtbare en biologische grond van Herenboeren Oale-Esch.

Jurriaan Schmitz

Jurriaan

Mijn naam is Jurriaan Schmitz. Ik groeide op in Amsterdam, in een gezin waarin de natuur, tuinieren en ondernemen een belangrijke rol speelden. Zelf ging ik een andere kant op met de studie Natuurkunde. De wetenschap voerde me naar Genève, Eindhoven en Leuven. In 2002 kwam ik met mijn vrouw Saskia en twee jonge kinderen in Hengelo uit, waar we wortel hebben geschoten.

De laatste jaren ben ik op mijn werk in de energietransitie gedoken, en in mijn vrije tijd in het moestuinieren. Aan de moestuin heb ik mijn handen vol, maar toch: het meeste groente en fruit halen we nog altijd uit de winkel. Meer oogsten, met een meer professionele aanpak, spreekt me daarom bijzonder aan. Voor mij komen op de Herenboerderij interesse, plezier en zingeving samen: het in een kleine gemeenschap samen gezond voedsel op een gezonde bodem produceren, en op die manier mede vormgeven aan een betere toekomst.

Gertie Schmidt

Gertie

Ik ben Gertie Schmidt, in 1957 geboren in Hasselt in de kop van Overijssel, mijn studiejaren doorgebracht in Utrecht en sinds 1989 inwoner van Hengelo. Ik woon samen met mijn partner Micheline,  we hebben 2 jongens die inmiddels de deur uit zijn en met hun vriendinnen niet ver van het ouderlijk huis ook in Hengelo wonen en we zijn sinds kort opa van een prachtige kleinzoon! 

Ik ben intussen wel 65 jaar. Ik ben opgeleid als aquatisch-ecoloog en als adviseur waterkwaliteit werkzaam bij waterschap Vechtstromen. Op 1 augustus 2024 hoop ik met pensioen te gaan.

 

Ik ben al enkele jaren betrokken bij de Herenboerenbeweging. Eerst als kartrekker bij Herenboeren Twente en nu als kartrekker bij Herenboeren Oale-Esch, waarbij ik de functie van secretaris vervul. 

Wat mij bijzonder aanspreekt aan het concept van Herenboeren is om samen met medestanders een stukje regie terug te halen op je voedselvoorziening en wel op een zo’n milieu- en natuurvriendelijke wijze, kortom om in dit opzicht een goede voorouder te zijn. 

Verder ontmoet je (ook) in de Herenboerenbeweging veel leuke, inspirerende mensen en dat is ook een pré om actief te zijn als Herenboer. Hetgeen niet wegneemt dat ik voorstander ben voor een alternatieve,  genderneutrale naam voor Herenboeren.

 

Sandra ter Brugge

Sandra

Ik ben Sandra ter Brugge-Schoenaker, wonende te Zenderen. Inmiddels heb ik 60 jaar levenservaring opgedaan en ook als moeder van inmiddels 3 volwassen kinderen.

De ooievaar landde in Deventer maar de voor de liefde ben ik naar Twente verhuisd. Het platteland is mij wel vertrouwd; mijn beide ouders komen van een boerderij uit de Achterhoek en waar ik ook op latere leeftijd met plezier vele zomers gelogeerd heb. Omringd door hun groentetuin, de geurige bloementuin, het oogsten van de kersen, inwekken van de groentes en het verzorgen van de kippen en koeien, toen is waarschijnlijk het zaadje geplant.

Dit zaadje in combinatie met gezondheid, sporten en koken vallen samen in mijn leefstijl. En is er grote de interesse ontstaan voor de invloed van voeding op het functioneren van het lijf. Actief bezig zijn en bewegen komt goed van pas als ondernemende Herenboer-lid. Herenboeren NL geeft mij de kans om te ondernemen en nog meer te leren.

En dus heb ik mij aangemeld als bestuurslid van ‘onze’ Herenboerderij. Daarnaast help ik mee in de communicatie werkgroep, en heb ik een aantal informatiepresentaties gegeven met collega-bestuurders.

 

Onze Herenboerderij is bijna in mijn achtertuin dus ik zie mijzelf, samen met mijn hond Wies, daar wel regelmatig vertoeven en als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ik heb er zin in!

Huub Huijnen

Huub

Ik heet Huub Huijnen en ben 71 jaar geleden met zoervleisj, vloaj en asperges van Zuid-Limburg opgegroeid. Maar het docentschap aan de Hofstede MTS  bracht mij 44 jaar geleden in Twente. De laatste 12 jaren werkte ik als docent bij Saxion en geniet ik nu van mijn pensioenjaren.

Mijn specialiteiten zijn; bouwkundige constructies en berekenen van beton en staal combinaties, alles over energie en energie besparen, werk ik als digitale deskundige voor het seniorweb en houd ik me bezig met biologisch tuinieren. Mijn interesses gaan ook naar het verzamelen van oude fototoestellen en Jazzmuziek luisteren.

Ik ben altijd een natuur mens geweest, van kinds af aan. Mijn vader bracht mij zijn passie hiervoor bij. Sinds ik zelfstandig woon heb ik altijd biologisch getuinierd. Waarbij Maria Tunn (biologisch dynamisch), Pieter Boxman (Twentenaar – biologisch) en Kleine Aarde mijn richtlijnen waren. De verwoestende manier van de bio-industrie, boeren en landbouwers motiveren mij het anders te doen.

Het collectieve van de enthousiaste Herenboeren-club sluit aan op mijn interesses voor initiatieven die biologisch, diervriendelijk, energetisch, biodiversiteit van aard zijn. Zoals Land van Ons, Herenboerderij, Kleine aarde en vele andere (kleinschalige initiatieven).

Voor onze Herenboerderij draag ik bij als notulist, criticaster (sturend) en sluit ik me aan bij de indelings- werkgroep en biodiversiteit werkgroep. Zodat ik eindelijk de biologisch, biodiversiteit de goede kant op kan sturen.

Leonie Poth

Leonie Poth1

Mijn naam is Leonie Poth. Mijn eerste landing op deze mooie aarde was in Bakersfield, Californië (1970). Maar mijn ouders namen mij nog voor ik 1 werd mee naar Nederlandse grond.

Mijn vader kwam van Nederlands-Indische grond en mijn moeder van grond uit Dalfsen. Ik ben op Twentste gronden opgegroeid en nooit meer weggegaan. Ik woon samen met Jan Wiggers in Hengelo, dichtbij de stad. Mijn 2 dochters zijn op hun beurt, via ouders en voorouders, ontstaan uit gemengde gronden en leven nu op Amsterdams en Hengeloos grond.

De grond van herkomst, en het erkennen of ontkennen ervan, is misschien wel mijn onbewuste verlangen geweest om me met gezonde grond, voeding en mensen te verbinden.

Ik raak geïnspireerd door relaties, verbinden, culturen en de diversiteit van de mens. Daarom ben ik gaan werken in scheidingsbemiddeling-mediation en relatiecoaching, coach ik mensen in bewustwording en organiseer ik bewustzijns-retraites. Altijd ondernemer en leergierig geweest, ik schrijf en dans graag.

Mijn verlangen om me meer te verbinden met de natuur en mezelf een gezonder leven te gunnen, maakte dat ik enthousiast werd van een biologische boerderij waarvan ik kan genieten en leren. En het verbindende van Herenboeren ligt natuurlijk helemaal in mijn lijn. Social media brengt schrijven en verbinden samen dus het was voor mij logisch om deze taak te vervullen bij de onze Herenboerderij.

Jan Wiggers

Jan

Mijn naam is Jan Wiggers, ik ben 58 jaar geleden in Utrecht geboren, maar getogen in Hengelo. Ik woon samen met Leonie vlak bij het centrum van Hengelo. Uit mijn eerste huwelijk ben ik vader van 2 zoons en door Leonie zijn er nu ook 2 bonusdochters. Onze kinderen zijn volwassen en hebben relaties. Maar als kersje op de taart heb ik nu via mijn zoon een kleinzoon, Moos (hoe toepasselijk; boerenkool op z’n Twents).

Ik werk al jaren als beleidsmedewerker voor de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn te Deventer. Ooit opgeleid als handvaardigheid leraar met veel passie voor techniek heb ik thuis een echte schuur waar ik graag in ‘knutsel’ en dingen repareer. Met Leonie ga ik graag op pad met onze buscamper, tennis ik al vele jaren en fiets en wandel ik graag.

Het samen ontwikkelen en ontwerpen, ondernemen en genieten wakkert het vuur in mij aan. Omdat wij thuis al biologisch eten en bewust met de natuur omgaan kwam het initiatief van de Herenboeren in Twente op het juiste moment; ik heb geen groene vingers, maar kan ik op vele andere vlakken (technische en organisatorisch) wel mijn bijdrage leveren en tegelijkertijd ervan kan leren. 

Zo kan ik met plezier deelnemen aan dit mooie initiatief.

Martin Bosker

Martin

Mijn naam is Martin Bosker en ben 55 jaar oud tijdens het schrijven van dit stukje tekst. Ik ben geboren Hengeloër en heb er ook altijd gewoond. Toch voel ik mij al heel lang een wereldburger.

Ik werk al ruim 30 jaar op de Universiteit Twente met een ICT-achtergrond en ben daarnaast professioneel fotograaf en maak muziek met mijn band She’s On Mars. Hier speel ik basgitaar en zing ik backing vocals. Ik mag graag hardlopen en vind het belangrijk om fit te blijven.

Een aantal jaren geleden ben ik een tijdje politiek actief geweest en realiseerde mij dat een duurzame manier van leven begint met de voedselketen. Een van de eyeopeners was wel de “earth overshoot day” die steeds vroeger komt.

Om eerlijk te bekennen heb ik nog nooit een zelf beplante wortel gekweekt, uit de grond getrokken en opgegeten. Ik realiseerde mij al lang geleden dat een duurzame manier van landbouw uiteindelijk een van de oplossingen zal zijn.

Ik zie mijzelf geen eigen moestuin hebben, maar het concept en de schaal van Herenboeren spreekt mij aan en wil graag mijn kennis en kunde bijdragen om het tot een succes te laten worden.

Ik kijk uit naar mijn eerste zelfgekweekte worteltjes 😉

Michiel Schipper

Michiel

Ik ben Michiel Schipper, geboren in Dwingeloo in 1971, en opgegroeid in Ruinen (Drenthe). Ik kom niet “van de boer”, maar in een dorp als Ruinen is het boerenleven nooit ver weg. Na de middelbare school ben ik Informatica gaan studeren aan de UT, en moest ik dus op kamers. Sindsdien woon ik in Hengelo waar ik mijn vrouw Natascha vond. We hebben twee zonen (Tom uit 2004 en Ben uit 2006).

In mijn loopbaan werkte ik vooral als directeur van een softwarebedrijf in de financiële sector, maar ik zocht meer en meer de plekken op waar ook maatschappelijk iets te doen was, zoals armoedebestrijding en de energietransitie. Daar raakte ik ervan overtuigd dat moeilijke veranderingen het beste lokaal kunnen plaatsvinden, met hulp van iets centraals.

Privé raakte ik in voedselbossen geïnteresseerd, maar het vinden van grond om een voedselbosje te beginnen is erg lastig. Toen ik hoorde over Herenboeren, herkende ik veel van de dingen die ik aan voedselbossen zo interessant vind: aandacht voor de bodemkwaliteit, samenhang van de beplanting en samen lokaal iets veranderen. Dus toen Christian me vroeg penningmeester te worden kon ik geen nee meer zeggen.

Ik vind het avontuur dat we samen aangaan enorm spannend, maar raak meer en meer onder de indruk van de energie van iedereen die al meedoet. Ook de ondersteuning die we vanuit de landelijke organisatie krijgen geeft mij er veel vertrouwen in dat we samen iets moois gaan doen!

Jeannette Freriks

IMG_6857

Mijn naam is Jeannette Freriks, geboren in 1956 en sinds 2020 woonachtig in Borne. En dat bevalt prima. Ik heb binnen verschillende functies bij diverse organisaties gewerkt oa.Stork. Ook ben ik actief geweest in het hoger onderwijs (HAN) en bij een organisatieadviesbureau.

Nu hou ik mij bezig met het organiseren van lezingen en cursussen voor 50+ op allerlei gebied zoals kunst, mode, weerkunde etc. Mijn bijdrage om kinderen met een taalachterstand te helpen, vond ik fijn om te doen. In de vrije tijd mag ik graag wandelen. Ik geniet van de rust die van de natuur uitgaat. Het valt mij op dat het aantal vogels en insecten zichtbaar achteruitgaat. Aan de kant blijven zitten is geen optie en zo kwam ik bij de Herenboeren uit. De doelstelling spreekt mij aan en samen werken met andere mensen vind ik fijn.

Ik ben gevraagd voor de functie van secretaris en die rol past mij goed. De mensen die actief zijn bij de Oale Esch zijn niet alleen enthousiast, stralen daadkracht uit en slaan de handen aan de ploeg. Samen op weg naar een prachtig initiatief in Twente.

Marie José Luttikholt

1000021570

Mijn naam is Marie-José Luttikholt. Ik ben 58 jaar en woon samen met Gert in Hengelo.
Toen ik hoorde van de Herenboeren was ik gelijk verkocht. Een mooie manier om samen duurzaam en eerlijk voedsel te produceren en daarnaast geven we samen iemand een baan. Een boer die niet afhankelijk is van weersomstandigheden, mislukte oogsten, maar gewoon verzekerd is van een inkomen omdat wij dat met z’n allen samen betalen. De kracht van het samen-doen!  Samen een community opbouwen. Elkaar ontmoeten en helpen. Daar word ik blij van en daar geloof ik in. Als lid van het bestuur ga ik mij inzetten voor die community. Ik hoop jullie graag snel te ontmoeten op de boerderij of op één van onze bijeenkomsten.